Eget pensionssparande

Förutom den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan du själv komplettera med ett eget pensionssparande.

Spara privat på många sätt

En grov tumregel är att din Allmänna pension kommer att uppgå till ca 50% av din slutlön då du går i pension. Har du Avtals-/tjänstepension kan du räkna med ca 10% extra. Eget privat pensionssparande kan därför vara betydelsefullt om du vill fortsätta leva på samma standard som tidigare.

Du kan pensionsspara privat på många flera olika sätt.  I huvudsak har du tre olika alternativ: den traditionella pensionsförsäkringen i livbolag, fondförsäkring samt IPS som står för individuellt pensionssparande.

I ett sådant pensionssparande är pengarna låsta till dess att du väljer att ta ut pension. Det kan vara både bra och dåligt. Bra för att du inte kan ta ut pengarna när plånboken gapar tom. Dåligt för att du är mindre flexibel.

Privat pensionssparande styrs av särskilda regler. Du får göra vissa avdrag på skatten om du har ett privat pensionssparande. Det innebär att du inte behöver betala inkomstskatt på de pengar du betalar in till ditt privata pensionssparande, för pensionsinbetalningar upp till 12 000 kronor per år. Men du måste å andra sidan betala inkomstskatt när du väl tar ut pengarna i form av pension.

Ett annat sätt är att helt enkelt lägga undan pengar i ett vanligt fond- eller aktiesparande. Sparar du direkt i aktier eller fonder utan koppling till försäkring eller pension, betalar du skatt dels på utdelning och dels på kapitalvinster/reavinster vid försäljning.