Eget pensionssparande

Förutom den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan du själv komplettera med ett eget pensionssparande.

Spara privat på många sätt

En grov tumregel är att din Allmänna pension kommer att uppgå till ca 50% av din slutlön då du går i pension. Har du Avtals-/tjänstepension kan du räkna med ca 10-15% extra. Eget privat pensionssparande kan därför vara betydelsefullt om du vill fortsätta leva på samma standard som tidigare.

Du kan pensionsspara privat på många flera olika sätt.  I huvudsak har du tre olika alternativ: den traditionella kapitalförsäkringen i livbolag, fondförsäkring samt ISK som står för Investeringssparkonto.

I ett sådant sparande är pengarna tillgängliga under hela spartiden. Det kan vara både bra och dåligt. Bra för att du kan ta ut pengarna när plånboken gapar tom. Dåligt för att det kan saknas pengar om du förbrukat sparandet innan du går i pension.

Kapitalförsäkringar styrs av särskilda regler. Du får vissa skattefördelar om du har en kapitalförsäkring.

Ett annat sätt är att helt enkelt lägga undan pengar i ett vanligt fond- eller aktiesparande. Sparar du direkt i aktier eller fonder utan koppling till försäkring eller pension, betalar du skatt dels på utdelning och dels på kapitalvinster/reavinster vid försäljning.